Smaki zimy

orkisz
fot. Marcin Kiełbiewski
ORKISZ 
często występuje w naszych przepisach, chociaż jest jednym z gatunków pszenicy (ale najstarszym i najbardziej wartościowym!). Uzdrawiające właściwości orkiszu opisywała już 850 lat temu św. Hildegarda z Bingen: "Orkisz gwarantuje dobrą krew, wspomaga rozwój mięśni i dar pogody ducha". 
Współczesna medycyna tylko potwierdza jej słowa. 
Orkisz jest idealnym zbożem dla alergików, ponieważ cechują go "(...) odporność na ekstremalne warunki pogodowe (...), brak wymagań wobec gleby i możliwość jego uprawy bez użycia chemii. Dlatego orkisz jest najczystszym artykułem spożywczym, nie zawierającym żadnych pestycydów ani wywołujących raka aflatoksyn. (...) ma tę szczególną zaletę, że pod wpływem upału, chłodu, wilgoci nie wytwarza wywołujących stres białek, które są odpowiedzialne zwłaszcza za alergię na pszenicę (...)."*
W przeciwieństwie do pszenicy orkisz zachował współcześnie swoją pierwotną formę. Na szczęście został w pewnym momencie zapomnianym zbożem i nie poddawano go krzyżowaniu i licznym modyfikacjom genetycznym. Dzięki temu orkisz zawiera o ok. 50% mniej glutenu niż pszenica** i jest nadal przyjazny dla żołądka i jelit.
Co więcej "orkisz zawiera wszystkie podstawowe składniki, których potrzebuje do zdrowia ludzki organizm. Zawiera biologicznie wysokowartościowe białka, węglowodany złożone, potrzebne do życia składniki mineralne oraz chroniące zdrowie witaminy i mikroelementy. Ponadto w orkiszu znajdują się aktywne składniki wspomagające zdrowie i zapobiegające chorobom, takie jak Rhodanid."* Ta biologicznie czynna substancja skutecznie wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed alergią.


* "Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen" dr Wighard Strehlow 
** "Pokonaj alergię" Bożena Kropka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz