Smaki lata

Cukinia
Cukinie
pierwsze pojawiają się z początkiem lata, na przełomie czerwca i lipca, a ich zbiory trwają aż do września. Uprawa cukinii należy do mało wymagających i stosunkowo prostych.  Warzywo szybko i bujnie owocuje - jeden krzak cukinii może dać ponad 40 owoców! Niektóre osiągają okazałe rozmiary, ale to właśnie małe cukinie są najsmaczniejsze (długość 15 do 20 cm).
Cukinia ma delikatny smak, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera, tak istotne w diecie, potas, żelazo i magnez oraz sporo witamin. Jest niezastąpiona przy  problemach z nadkwaśnością. Co ciekawe nie odkładają się w niej metale ciężkie, rzadko alergizuje. Jest zatem polecana jako jedno z pierwszych warzyw, jakie podajemy maluchom.
Cukinię wykorzystujemy w kuchni na wszelkie możliwe sposoby: podajemy surową, gotujemy, pieczemy, grillujemy, możemy obierać lub, szczególnie młode i zielone, jeść ze skórką. Cudownie łagodzi smak wielu potraw, solo potrafi być wykwintnym daniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz