O nas

Krótko o nas, autorach bloga Proste Smaki:

Marta Dzikowska-Hayes ukończyła warszawską ASP, od lat pracuje przy sesjach kulinarnych. Jest autorką większości naszych przepisów i stylizacji. Wszystkie prezentowane na blogu potrawy samodzielnie szykuje i testuje. Mama 2,5 letniego Julka i półrocznej Mai.

Marta Tryczyńska mama dwóch małych alergików: 6 letniego Tymona i 3,5 letniego Julka. To właśnie alergia pokarmowa synków oraz problemy żywieniowe dzieci wielu przyjaciół dały impuls do stworzenia bloga kulinarnego. Współautorka przepisów oraz sesji plenerowych. 

Marcin Kiełbiewski fotograf, mający bogate doświadczenie w pracy przy sesjach kulinarnych. Jego oko uchwyciło i zatrzymało piękno wszystkich przygotowanych potraw. Prywatnie uwielbia eksperymentować w kuchni.

Jesteśmy trójką entuzjastów zdrowej, naturalnej i różnorodnej kuchni. Wierzymy w to, że "jemy po to, żeby żyć", że to co jemy i jak jemy ma istotny wpływ na jakość naszego życia, kondycji naszego organizmu oraz psychiki. Propagujemy potrawy bez pszenicy, nabiału krowiego, białego cukru, konserwantów oraz wszelkich sztucznych ulepszaczy. Całkowicie eliminujemy z diety produkty wysoko przetworzone. Staramy się ograniczać do sezonowych produktów, które są dostępne w naszym regionie. Gotujemy w duchu slow food.

Kierujemy naszego bloga do rodziców małych alergików oraz wszystkich, którzy pragną żyć zdrowiej. Pokazujemy, że dieta alergika może być smaczna i bardzo zróżnicowana. Zamieszczamy łatwe przepisy, zachęcając tym samym do samodzielnego eksperymentowania w kuchni i czerpania radości z gotowania.

Nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie dietetyki, naszą kuchnię traktujemy jako ciekawą alternatywę dla współczesnej, monotonnej diety opartej na pszenicy oraz produktach pochodzących z mleka krowiego i cukrze. To właśnie te trzy składniki  najsilniejszymi alergenami, które uprzykrzają życie najmłodszym alergikom oraz osłabiają układ odpornościowy, przyczyniając się tym samym do wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym. 

Wszystkich zainteresowanych tematem odsyłamy do książek, których autorami są doświadczeni lekarze:
"Dieta bez pszenicy" Williama Davisa
"Jeść by żyć" dr Joela Fuhrmana
"Leczeni chorób tarczycy" dr Sandry Cabot, Margaret Jasinskiej


2 komentarze:

  1. witam,
    czy orkisz nie zawiera glutenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, orkisz jak najbardziej zawiera gluten:) więcej informacji o orkiszu znajdziesz tutaj: http://www.proste-smaki.pl/p/smaki-zimy.html
      Miłego wieczoru!

      Usuń