Prosta dieta

Dlaczego „kuchnia prostych smaków”? Właśnie od poszukiwania najprostszych smaków wszystko się zaczęło, kiedy dowiedziałam się o silnej alergii pokarmowej mojego synka. Z kuchni musiałam usunąć większość wykorzystywanych wcześniej produktów, ponieważ zawierały silne alergeny takie jak mleko, pszenica, sztuczne barwniki, konserwanty i wiele innych. W spiżarni, lodówce i szafkach powiało pustką. To był początek prawdziwej kuchennej rewolucji.

Odkrywanie tych najprostszych smaków było koniecznością, ale sprawiało wielką przyjemność. Z czasem zebrałam sporo patentów na omijanie alergizujących składników. Coraz częściej zgłaszali się do mnie znajomi rodzice małych alergików z prośbą o przepisy.

Do moich kuchennych eksperymentów dołączyła druga mama, stylistka kulinarna i moja przyjaciółka, Marta Dzikowska-Hayes, która jest autorką większości przepisów, dba o ich różnorodność i nadaje im artystycznego wymiaru. Szybko zrozumiałyśmy, że alergia pokarmowa nie musi oznaczać monotonnej i nudnej diety. Paradoksalnie nasze posiłki stały się bardziej zróżnicowane! To współczesna dieta oparta na nabiale i mące pszennej okazała się wyjątkowo monotonna.

Jaka jest zatem kuchnia prostych smaków? Kuchnia prostych smaków to autorskie przepisy, które nie zawierają białka mleka krowiego, pszenicy ani białego cukru. Podpowiadamy czym te najczęściej alergizujące komponenty zastąpić, żeby nasze posiłki miały wyjątkowy smak. W przepisach nie wykorzystujemy również gotowych produktów przetworzonych przemysłowo oraz sztucznych ulepszaczy. Składniki naszych potraw to produkty naturalne, charakterystyczne dla naszego regionu i co najważniejsze łatwo dostępne. Zachęcamy także do przygotowywania posiłków z sezonowych składników.

Nasze proste smaki to wyjątkowe smaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz