piątek, 12 lutego 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z CHIA I ŻURAWINĄ



150g masła (najbardziej maślanego)
150g mąki owsianej
200g brązowego cukru (ja dodaję około 1/3 ciemnego cukru muscovado do 2/3 dremerara)
1 jajo od szczęśliwej kury
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina startej gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)
100g płatków owsianych lub mieszanych owsiano-orkiszowych
garść suszonej żurawiny
2 łyżki nasion chia
2 łyżki siekanych migdałów

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 z grzaniem od góry i od dołu.
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę (ubijaj w robocie lub mikserem około 10 minut), dodaj jajo i ubijaj jeszcze przez chwilę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką w oddzielnej misce. Stopniowo dodawaj do masy maślanej, cały czas miksując (na tym etapie należy zmienić mieszadło z drucianego do napowietrzania na twardsze, mieszające, bo ciasto robi się bardzo gęste). Na koniec dodaj płatki owsiane, nasiona chia, migdały i żurawinę i dokładnie wymieszaj. 
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze, w sporych odstępach, układaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i piecz 10-12 minut na złoto-brązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, więc odczekaj kilka minut zanim zdejmiesz je z blachy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz