wtorek, 15 grudnia 2015

BARSZCZ WIGILIJNY Z FASOLĄ JAŚ

Barszcz wigilijny z fasolą
Fot. Marcin Kiełbiewski

Na 4 porcje:
1l zakwasu burakowego
0,7l bulionu warzywnego
5-6 plastrów suszonych grzybów
ewentualnie chrzan tarty do smaku (wskazany zwłaszcza, jeśli zakwas był bez chrzanu)
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
duża szczypty majeranku
sól, pieprz do smaku
150-200g fasoli jaś
pół pęczka natki pietruszki

Fasolę namocz przez noc. Ugotuj do miękkości.
Zakwas i bulion wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i gotuj razem 20 minut od zagotowania. Ewentualnie dopraw chrzanem, solą i pieprzem. 
Do talerzy rozłóż fasolę i zalej barszczem, posyp natką pietruszki.

1 komentarz: