piątek, 9 października 2015

SUSZONE POMIDORY

Fot. Marcin Kiełbiewski

Na jedną pełną suszarkę do grzybów:

3 kg podłużnych, gruntowych, dojrzałych pomidorów
sól morska lub himalajska (ostatnio moja ulubiona)
oliwa z oliwek

Pomidory umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż ciasno obok siebie, przeciętą stroną do góry, na blacie, delikatnie posól i skrop oliwą z oliwek. Przełóż na tacki suszarki do grzybów, włącz suszarkę i zostaw na noc. Rano sprawdź postępy suszenia, przełóż górne tacki na dół i odwrotnie i susz dalej. Na tym etapie trzeba kontrolować pomidory co parę godzin i wyjmować te, które się już ususzyły, bo można przesuszyć i są wtedy brązowe i mniej smaczne. Ponieważ pomidory bardzo się kurczą warto ścieśniać je na coraz mniejszej ilości tacek (oszczędność prądu). 
Pomidory są ususzone, gdy nie ma w nich już "balonów" wilgoci, ale są jeszcze miękkie. Można je wtedy przechowywać parę tygodni w zamykanym słoju i chrupać jako pogryzałkę. U nas porcja z 3 kg znika zanim zdążę  zrobić z nimi coś więcej, więc radzę ususzyć od razu 6 kg. 
Jeśli nie masz suszarki do grzybów, możesz suszyć w piekarniku nastawionym na 50 stopni.

Na pomidory w oliwie:
suszone pomidory
oliwa z oliwek - sporo!
kapary odsączone z zalewy- wedle uznania, ja daję dużo
tymianek, rozmaryn, macierzanka, cząber - do wyboru

Pomidory układaj dość ciasno w wyparzonych słoikach, przesypując warstwy kaparami. Dodaj zioła, zalej dokładnie oliwą, by nie było pęcherzyków powietrza (możesz pomóc sobie patyczkiem do szaszłyków), mocno zakręć. Możesz je w tej formie przechowywać kilka miesięcy w szafce lub spiżarni.

Suszenie jest czaso- ale nie pracochłonne i daje Ci pewność, że Twoje pomidory nie są siarkowane. W dodatku domowe suszone pomidory są tańsze:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz