niedziela, 13 września 2015

POMIDORY NA ZIMĘ



Fot. Marcin Kiełbiewski


10 kilo dojrzałych, podłużnych, mięsistych, gruntowych pomidorów (mniej się nie opłaca, w sezonie sierpień-wrzesień kosztują około 2,5 zł za kilo)
2-3 główki czosnku
pęczek ulubionych ziół (może być bazylia, lubczyk, tymianek, natka pietruszki, oregano)

dodatkowo:
duży garnek
duża miska
dokładnie wymyte półlitrowe i litrowe słoiki z zakrętkami lub słoiki z zamknięciem "na drucik" - takie jak na zdjęciu 

Pomidory umyj i sparz partiami w dużym garnku z wrzątkiem (po minimum *5 sekund, żeby miąższ nie odchodził ze skórką). Każdą partię pomidorów przełóż do dużej miski z zimną wodą na kilka minut, by je schłodzić. 
Czosnek podziel na ząbki, obierz a każdy ząbek przekrój na pół, zioła opłucz. Ściągaj skórkę z pomidorów i wypełniaj nimi ciasno słoiki, uważając by ich nie zgnieść. Do każdego słoika wrzuć kilka kawałków czosnku i po gałązce lub dwóch ziół, lekko zakręć. Słoiki z drucikiem wstaw do piekarnika niedomknięte, czyli z "zawleczką" (z braku lepszego słowa) do góry.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni C z termoobiegiem lub 140 bez. Wstaw słoiki do piekarnika i pasteryzuj, aż sok, który puszczą pomidory zacznie lekko puszczać bąbelki z dna. Wyjmij (rękawice!!!), dokręć mocno, lub ściągnij "zawleczkę" w dół i postaw do góry nogami, czyli na wieczku. Zostaw do wystudzenia. Jeśli po odwróceniu zakrętka na którymś słoiku nie jest wklęsła, to znaczy, że się nie zapasteryzował. Możesz powtórzyć proces pasteryzacji, najlepiej ze zmienioną zakrętką, bo mogła być niedopasowana lub odkształcona. Słoiki z drucikiem zawsze dobrze mi się pasteryzowały.

* Na czas sparzania ma wpływ wiele czynników - 5 sekund to czas od wrzucenia ostatniego pomidora z partii do wrzącej wody do wyjęcia pierwszego i dotyczy bardzo dojrzałych pomidorów w temperaturze pokojowej. Jeśli Twoje pomidory spędziły zimny dzień na dworze lub nie są super dojrzałe, trzeba ten czas wydłużyć. Najlepiej, po sparzeniu pierwszej partii, sprawdź, czy pomidory dobrze się obierają i dostosuj czas. Dobrze, jeśli z pomidorów schodzi sama skórka, ponieważ nie tracimy wszystkiego co pod skórką, a pomidory nie rozpadają się w czasie pasteryzowania.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz