wtorek, 4 sierpnia 2015

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CUKINII



Na 4 porcje:

na wywar:
pęczek młodej włoszczyzny z nacią selera i pietruszki
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta kurkumy (dla zdrowia i koloru)
dla mięsożernych, lubiących (jak ja) by nic się nie zmarnowało - ogołocony korpus z pieczonego kurczaka zagrodowego, pozostały po niedzielnym obiedzie

na zupę:
500 g pomidorów
200 g cukinii
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
kilka gałązek lubczyku i natki pietruszki
mała garść posiekanego oregano do posypania
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Marchewki i pietruszki z włoszczyzny wyszoruj szczoteczką, selera obierz, pora rozetnij wzdłuż i dokładnie wypłucz, kilka liści naci selera i całą nać pietruszki zachowaj. Włóż korpus kurczaka (opcjonalnie) i warzywa (bez naci) do dużego garnka, dodaj 2 obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy i zalej wodą tak, by wszystko było przykryte. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, dodaj nacie selera i pietruszki, dopraw solą, pieprzem i kurkumą i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź wywar, warzywa odłóż do ostygnięcia, pora (ewentualny korpus) i zieleninę wyrzuć.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój byle jak. Cukinię (lub cukinie, jeśli masz malutkie z ogródka) umyj i pokrój byle jak. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni zeszklij cebulę i czosnek na łyżce oliwy, dodaj pomidory i cukinię i smaż 5 minut. Wrzuć do garnka z gotującym się wywarem. Ostudzone warzywa z wywaru (dwie marchewki, jedną pietruszkę i selera) pokrój byle jak i dodaj do zupy. Opłucz i posiekaj natkę i lubczyk i dodaj do zupy. Wszystko razem gotuj około 10 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest za gęsty dodaj trochę wrzątku. Przed podaniem posyp posiekanym oregano.
Zupę można podawać z drobnym makaronem orkiszowym lub bezglutenowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz