wtorek, 25 sierpnia 2015

DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z JAGODAMI


na 6 porcji:
1l mleka orkiszowego lub owsianego
3 jajka "zerówki"
1/3 kostki masła
4-5 czubatych łyżek brązowego cukru (idealnie drobnego)
2 torebki cukru waniliowego BIO (ok. 20g) 
laska wanilii
5-6 łyżek mąki ziemniaczanej lub/i drobnej orkiszowej
jagody

Do garnka wlewamy 3/4l mleka, wrzucamy masło i gotujemy na delikatnym ogniu. Dodajemy miąższ z laski wanilii, wrzucamy również samą laskę, którą na koniec wyjmiemy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy (tu znowu niezastąpiony jest mikser) 2 żółtka, całe jajo, cukier, pozostałe mleko oraz mąkę. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, powoli wlewamy ją do gotującego się w garnku mleka, cały czas mieszając. Pamiętajcie, żeby wcześniej zmniejszyć ogień! Budyń powinien wyraźnie i szybko gęstnieć. Doprowadzamy całość do gotowania, po 3-4 minutach wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy budyń do wystygnięcia. Bardzo ważne jest miarowe i ciągłe mieszanie w trakcie gotowania, może męczące ale skutecznie uchroni budyń przed "glutami" i grudkami. Jeżeli budyń nie gęstnieje, w osobnym naczynku wymieszajcie dokładnie mąkę z mlekiem i dodajcie do masy w garnku, powinno pomóc:)

Podawajcie ciepły lub wystudzony z jagodami lub innymi owocami sezonowymi. Najlepiej smakuje tego samego dnia:)




2 komentarze: