wtorek, 28 kwietnia 2015

POMIDORÓWKA ZABIELANA WARZYWAMI


pomidorówka

na duży garnek:
5 marchewek
1 por
1 cebula
1 butelka (ok. 0,7l) passaty pomidorowej BIO
natka pietruszki, koperek lub bazylia
4 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól
oliwa
ser peccorino

zupę zabielą:
2 cukinie
1/2 selera
1 pietruszka
4 ziemniaki

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę i pora wrzucamy do garnka w całości, resztę kroimy byle jak - i tak wszystko na koniec zmiksujemy:)
Wlewamy wodę maksymalnie do poziomu warzyw, dodajemy oliwę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie wlewamy pulpę pomidorową, dorzucamy kilka gałązek natki lub koperku i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec wyjmujemy cebulę, pora, zielone gałązki oraz listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko miksujemy na gładki krem za pomocą blendera.

Podajemy posypaną natką, koperkiem lub bazylią. Możemy dodać również starty ser peccorino.

Białe warzywa w naturalny sposób rozjaśniają kolor, a cukinia dodatkowo łagodzi smak i nadaje zupie jedwabistą konsystencję. Pomidorówka to zdecydowanie ulubiona zupa większości maluchów. W naszej wersji sprytnie przemycamy dodatkowo wiele warzyw! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz