wtorek, 14 kwietnia 2015

NALEŚNIKI GRYCZANE

naleśniki gryczane


1 szklanka mąki gryczanej
2/3 szklanki wody delikatnie gazowanej
1/3 szklanki mleka migdałowego
2 jajka od zrelaksowanych kur
2 łyżki oleju ryżowego (do ciasta) 
olej ryżowy (do smażenia)
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do śmietanki, gęsta, dosyć ciężka i lejąca. Jeżeli jest za rzadka, dodaj mąkę, jeżeli za gęsta - wodę lub mleko migdałowe. Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut.

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju ryżowego. Rozprowadzamy olej, a następnie wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki! 

Naleśniki podajemy z powidłami śliwkowymi lub duszonymi jabłkami z cynamonem, świetnie zagra też biały ser kozi. Naleśniki gryczane mogą się delikatnie łamać przy składaniu, dlatego nie dociskajcie ich mocno. Niestety ciasto gryczane jest mniej elastyczne niż pszenne.

Podsmażone naleśniki można posypać cukrem pudrem. Wyglądają i smakują wybornie, a dzieciaki proszą o niekończące się dokładki :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz