wtorek, 3 marca 2015

MUFFINY CZEKOLADOWE Z OWOCAMI


Muffiny czekoladowe z owocami

na ok. 15 muffinów:
150 g mąki orkiszowej
150 g mąki owsianej lub jaglanej (może być również ryżowa lub tylko orkiszowa)
kopiasta łyżka otrębów orkiszowych lub owsianych
200 ml mleka migdałowo-orkiszowego (może być również tylko migdałowe lub ryżowe)
1 jajo
80-100 g gorzkiej czekolady (np. Lindt 70% - nie zawiera soi, mleka)
100-120 ml oleju ryżowego
150 g ksylitolu (cukier z brzozy)
1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez pszenicy i fosforanów np. Lecker's (opcjonalnie) 
1 małe jabłko, 1 słodka gruszka np. konferencja
laska wanilii
garść płatków migdałów
cynamon
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

W jednej misce mieszamy suche składniki: przesypaną przez sitko mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, otręby oraz startą na grubych oczkach czekoladę. W drugiej misce miksujemy jajko, mleko migdałowe, olej ryżowy, miąższ z laski wanilii oraz płatki migdałów (najlepiej za pomocą blendera). Powoli przelewamy zawartość do miski z mąką, cały czas dokładnie mieszając. Gruszkę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Owoce wymieszane z cynamonem dodajemy do ciasta i ponownie całość mieszamy.

Cisto nakładamy do papierowych lub silikonowych foremek. Pamiętajcie, żeby nie napełniać ich po same brzegi, ponieważ muffiny urosną:) Pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180 st.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub solo. 

Ksylitol świetnie zastępuje cukier - jest równie słodki ale dużo zdrowszy! Organizm powoli przyzwyczaja się do jego trawienia, dlatego dobrze go wprowadzać do diety stopniowo. Nie podawajcie go dzieciom poniżej 3 roku życia!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz