piątek, 20 marca 2015

CHLEB ORKISZOWO-OWSIANY



Na keksówkę 30cm.

350 g mąki orkiszowej
150 g mąki owsianej
kopiata łyżka pestek dyni
kopiata łyżka pestek słonecznika
kopiata łyżka sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek +do posmarowania wierzchu
20 g świeżych drożdży
420 g lekko ciepłej wody
łyżeczka brązowego cukru lub miodu spadziowego

To ciasto najlepiej robić w robocie kuchennym z misą i końcówkami do wyrabiania rzadkiego ciasta, nie potrzebujesz haka do chleba.

Drożdże rozkrusz i wymieszaj z trzema łyżkami ciepłej wody i łyżeczką brązowego cukru lub miodu, aż się rozpuszczą. W misce robota wymieszaj mąki, sól i ziarna. Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i resztę wody i włącz mieszanie na wysokich obrotach na około 5 minut (aż ciasto stanie się gęstsze i ciągnące). Zbierz wszystko ze ścianek misy, wymieszaj jeszcze raz, przykryj dwoma złożonymi na pół czystymi ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce. 
Nagrzej piekarnik do 210 stopni z termoobiegiem (lub 220 w opcji grzania z góry i z dołu). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Pozwól ciastu wyrastać, aż podwoi swoją objętość. Przemieszaj gruntownie w robocie kuchennym, by wypuścić całe powietrze. Ciasto będzie nadal na tyle rzadkie, by niemal przelać je do formy. 
Wyrównaj ciasto w keksówce, przykryj ściereczkami i pozwól jeszcze lekko mu podrosnąć (nie wyżej niż do wysokości ścianek formy). Posmaruj wierzch oliwą i koniecznie nakłuj ciasto przed pieczeniem, inaczej między górną skórką a miąższem zrobi się dziura i chleb będzie się rozpadał przy krojeniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 190 stopni z termoobiegiem (200 w opcji z góry i z dołu) i piecz jeszcze 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij chleb z formy wraz z papierem i wstaw na kolejne 10 minut do piekarnika na kratkę, by dobrze się dopiekł. 
Oczywiście dobór ziaren jest opcjonalny, można równie dobrze dodać siekane orzechy czy migdały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz