niedziela, 22 lutego 2015

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Kasza jaglana z warzywami

na ok. 4 porcje:
pół kubka kaszy jaglanej
2 cukinie 
3 marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, curry

Kaszę przygotuj według przepisu, który znajdziesz TUTAJ
Umyj dokładnie warzywa. Cukinię pokrój, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć posiekany czosnek i po chwili (nie może zbrązowieć), dodaj drobno pokrojoną cebulę. Jak tylko się zeszkli dołóż cukinię i marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 15- 20 minut. Warzywa powinny być chrupkie.

Podawaj na ciepło z kaszą, posypane natką pietruszki lub/i startym serem pecorino.

To idealna, prosta i przy tym bardzo pożywna potrwa, którą możesz zabrać w pudełku do pracy!

Choć zdecydowanie nie jest to sezon na cukinię, muszę przyznać, że wykorzystuję ją w kuchni przez całą zimę. To takie wyjątkowe warzywo, bez którego nie potrafię się obejść :) O tej porze roku najlepiej kupować cukinię w sklepach ekologicznych, ale niestety tam cena jest wysoka, a cukinia często niezbyt świeża:( Pozostają zawsze zaprzyjaźnione warzywniaki! Ważne, żeby wybierać cukinię twardą, bez pleśni lub śladów odmrożenia. 








2 komentarze:

  1. uwielbiam jaglankę zarówno ta na słodko, jak i wytrawnie, a taka kasza jaglana z warzywami jest bardzo pożywnym posiłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niedługo pojawi się u nas przepis na słodka jaglankę :) Zapraszamy i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń