niedziela, 15 lutego 2015

Kasza jaglana z migdałami i kozim serem

kasza jaglana z migdałami

na ok. 4 porcje:
pół kubka kaszy jaglanej
ser kozi sałatkowy
płatki migdałów
nasiona słonecznika
listki bazylii
oliwa
sól, pieprz, curry


Kaszę jaglaną przesyp do metalowego sitka i dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, następnie odstaw do wyschnięcia. Do garnka wlej troszkę więcej niż kubek wody. Gdy się zagotuje wsyp kaszę, dodaj sól, troszkę pieprzu i curry oraz odrobinę oliwy. Zamieszaj, następnie gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok. 20 minut. Uwaga: w trakcie gotowania nie mieszaj kaszy. Cała woda powinna odparować, a gotowa kasza nie wymaga odsączenia na sitku. Ugotowaną kaszę odstaw i poczekaj aż wystygnie.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć płatki migdałów i nasiona słonecznika. Praż do momentu, aż migdały nabiorą pięknego, złotego koloru. O tym, że są gotowe przekonasz się również po cudownym zapachu, którym wypełni się twoja kuchnia!

Do miski z kaszą jaglaną dodaj kozi ser pokrojony w kostkę, uprażone migdały i nasiona słonecznika oraz porwane listki bazylii. Całość delikatnie  wymieszaj i dopraw pieprzem i solą, na koniec dodaj oliwę.

Sałatkę można modyfikować w zależności od tego na co mamy ochotę. I tak, bazylię możemy zastąpić młodym szpinakiem lub delikatnie blanszowanym  jarmużem. Świetnie zagrają również kiełki z domowej hodowli.

Pycha!






2 komentarze:

  1. Cześć, mam pytanie dot. curry - chodzi o taką sypką przyprawę curry, czy curry w liściach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak to sypka przyprawa curry:) Pozdrawiamy!

      Usuń