sobota, 6 grudnia 2014

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI ORKISZOWE

pierniczki świąteczne orkiszowe
fot. Marcin Kiełbiewski
500g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
1/2 szklanki oleju ryżowego lub z pestek winogron
1/2 szklanki drobnego cukru brązowego
250g miodu 
2 jajka od beztroskich kur
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja używam Leckersa, jest bez dodatku pszenicy)
torebka ekologicznego cukru waniliowego np. Leckers
cynamon, przyprawa do piernika 
2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao (opcjonalnie)
sól


Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i pozostałe przyprawy. W małym garnuszku podgrzewamy miód. W osobnym naczyniu blendujemy olej z cukrem i dodajemy do ciepłego, już nie gorącego miodu. Mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Dodajemy 1 jajko. Całość na początku łączymy delikatnie przy pomocy noża, potem dokładnie ugniatamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie kule, każdą owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub spiżarki na ok. 30 minut. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy w nim nasze ulubione wzory. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


pierniczki świąteczne orkiszowe
fot. Marcin Kiełbiewski
Pędzelkiem smarujemy ciastka rozbełtanym jajkiem. Na koniec ozdabiamy tylko naturalnymi przysmakami: cukrem grubym lub drobnym, migdałami, rodzynkami, żurawiną, pokruszoną gorzką czekoladą  (np. Lindta 70% - nie ma w składzie ani mleka, ani soi) etc.

Możemy również malować piękne wzory na cieście wałkami lub stempelkami od MOOD for WOOD. Ale wtedy zaraz po wycięciu i ułożeniu pierniczków na blasze musicie włożyć ją do lodówki na ok. 15 minut przed pieczeniem - tylko wtedy wzór się utrwali i nie rozmyje:)


pierniczki świąteczne orkiszowe
fot. Marcin Kiełbiewski

Pierniczki wkładamy do piekarnika na 10-13 minut (180 stopni C). Zaraz po wyjęciu możemy zrobić cienkim patyczkiem dziurki, jeżeli chcemy zawiesić nasze wypieki na choince. Z blachy zdejmujemy dopiero jak całkowicie wystygną.


pierniczki świąteczne orkiszowe
fot. Marcin Kiełbiewski

5 komentarzy: