piątek, 7 listopada 2014

RACUCHY JABŁKOWO-DYNIOWE




Na 4 porcje:

500 ml jogurtu koziego
4-5 kopiatych łyżek mąki gryczanej 
1 jajko od zawsze szczęśliwych kur
mała szczypta soli
2 kwaśne jabłka
ćwiartka dyni hokkaido, wypestkowanej, ale ze skórką (lub około 300 g innej dyni)
tłuszcz do smażenia
syrop klonowy lub z agawy do polania

Jogurt przelej do miski, dodaj mąkę i żółtko, wymieszaj rózgą, żeby nie było grudek. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce (najlepiej takiej, co kroi na cienkie plasterki, żeby zminimalizować ilość soku). Umytą dynię zetrzyj na tarce (drobnej lub grubej, wedle uznania). Do ciasta dodaj jabłka i dynię i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Smaż na złoto-brązowy kolor i podawaj z syropem.

1 komentarz: