niedziela, 26 października 2014

ZUPA DYNIOWA



zupa dyniowa
fot. Marcin Kiełbiewski

Wersja tradycyjna

dynia na halloween
2-3 marchewki
1 pietruszka
mały seler lub ½ większego (opcjonalnie)
3-4 duże ziemniaki
cebula, por
zielona pietruszka
4 listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
ok. 50-70 ml oliwy  

Dynię dokładnie myjemy i wycieramy. Następnie wycinamy u góry wieczko z ogonkiem, dzięki któremu dostaniemy się do środka dyni. Ręką wyjmujemy pestki (nie będą nam potrzebne), natomiast miąższ najłatwiej wyskrobać łyżką do nakładania lodów. 
Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki można pokroić w duże kawałki. Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka, wlewamy wodę poniżej poziomu warzyw - dynia w czasie gotowania puści sporo soku. 
Dodajemy oliwę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Łodygi zielonej pietruszki dorzucamy na ostatnie 15 minut gotowania.
Wyławiamy wodorosty, listki laurowe, ziele angielskie, cebulę i pora. Pozostałe warzywa miksujemy blenderem. Powinniśmy uzyskać dość gęsty, jedwabisty i intensywnie pomarańczowy krem.


Wersja z curry i imbirem

Przygotuj pastę curry. W dużym garnku o grubym dnie podgrzej pastę i dodaj dynię. Duś przez chwilę, a następnie dodaj pozostałe warzywa (do wersji z curry nie dodaję pietruszki i selera), liście laurowe, sól i oliwę. Całość zalej wrzątkiem i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec również miksujemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz