wtorek, 7 października 2014

LEKKIE I PUSZYSTE GNOCCHI SZPINAKOWE Z PECORINO

Gnocchi ze szpinakiem
Fot. Marcin Kiełbiewski


Na 4 porcje

8 sporych ziemniaków
2 żółtka z jaj od szczęśliwych kur
2-4 kopiate łyżki mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanki do chleba)
spora szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 duże garści liści szpinaku bez łodyżek
kawałek pecorino (długo dojrzewający ser owczy)
oliwa z oliwek

Szpinak dokładnie umyj i drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w kawałkach jak na puree. Przestudź i dokładnie rozgnieć ziemniaki praską, by nie było grudek. Dodaj gałkę, sporą szczyptę soli, pieprz do smaku, żółtka, posiekany szpinak i 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto. Jeśli jest za miękkie, klei się i nie daje formować, dodaj więcej mąki. Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałki grubości palca i pokrój na kawałki o długości 2-2,5 centymetra. Odkładaj gnocchi na posypaną mąką deskę.
W szerokim rondlu zagotuj posoloną wodę i wrzucaj gnocchi partiami, by po wypłynięciu zmieściły się na powierzchni w jednej warstwie. Gotuj na małym ogniu około minuty po wypłynięciu. Uwaga! Te gnocchi są bardzo delikatne i łatwo się rozgotują, więc obserwuj je w czasie gotowania.
Wyjmuj ugotowane gnocchi łyżką cedzakową do dużej miski i skrapiaj oliwą. Podawaj gorące posypane świeżo startym serem pecorino.

1 komentarz: