wtorek, 14 października 2014

DYNIOWE CURRY Z INDYKIEM

Dyniowe curry z indykiem
fot. Marcin Kiełbiewski


Na 4-6 porcji

1/2 kg filetu z piersi indyka 
1 kg dyni hokkaido (czyli cała nieduża dynia, wydrążona)
2 łodygi trawy cytrynowej
2 cebule
250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
400 ml (puszka) mleka kokosowego
300 g ryżu basmati lub jaśminowego
garść liści mięty lub kolendry
1 liść laurowy

na pastę curry:
6 strączków kardamonu
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
1 kopiata łyżeczka nasion kolendry
1 kopiata łyżeczka nasion kuminu
1 kopiata łyżeczka mielonej kurkumy
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka, obrany
4 ząbki czosnku, obrane
1 łyżka oleju ryżowego, z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku

Przygotuj pastę curry: kardamon rozgnieć w moździerzu i wyjmij łupiny zostawiając ziarna. Dodaj gorczycę, ziarna kolendry, kuminu, mielony cynamon, kurkumę, pieprz i sól i utłucz dokładnie by sproszkować wszystkie składniki. dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce. Wlej łyżkę oleju i około 1-2 łyżki wody. Ucieraj tłuczkiem do uzyskania pasty.

Obierz i posiekaj cebulę. Indyka i dynię (ze skórką, jeśli używasz hokkaido) pokrój w dużą kostkę (2,5 x 2,5 cm). Do dużego, płytkiego rondla wrzuć pastę curry i cebulę i podgrzewaj, aż pasta uwolni swój boski aromat. Dodaj dynię i indyka, wymieszaj i obsmaż lekko.
Trawę cytrynową rozbij trzonkiem noża na płasko i wrzuć do rondla. Dodaj liść laurowi i wszystko zalej wywarem i mlekiem kokosowym. Duś na małym ogniu aż dynia i indyk będą miękkie. Ewentualnie dosól do smaku.
W międzyczasie ugotuj ryż. Podawaj z ryżem posypane świeżymi listkami mięty lub kolendry.

Patencik: trawa cytrynowa sprzedawana jest w większości supermarketów ale w sporych paczkach, które trudno przerobić jeśli nie jest się Azjatą. Dlatego warto ją po prostu zamrozić a przed użyciem wystarczy stłuc ją trzonkiem noża.
Dynia hokkaido ma delikatną, pyszną skórkę, nie obieraj jej.
Kupując dynię wybieraj taką z pomarańczowym miąższem - im ciemniejszy i intensywniejszy kolor tym więcej zdrowia w dyni a mniej wody.
W tej paście curry, w przeciwieństwie do gotowych past kupnych, nie ma chilli, dzięki czemu można śmiało podawać ją dzieciom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz