wtorek, 9 września 2014

PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

na 2 formy:
450 g czerwonej soczewicy
5 średniej wielkości marchewek
2 średnie cebule
5 jajek od bardzo szczęśliwych kur
200 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
korzeń imbiru (ok. 10 cm)
125 g bezglutenowej bułki tartej
curry, pieprz, sól
płatki migdałów


Soczewicę przesyp na metalowe sitko, przepłucz zimną wodą i osusz. Gotuj na puree z odrobiną oliwy z oliwek i soli, do momentu aż woda całkowicie odparuje.

Czosnek i cebulę drobno posiekaj, następnie zeszklij na dużej, głębokiej patelni (może być wok). Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i starty lub drobno posiekany imbir. Dopraw solą, curry i pieprzem. Uwaga: im więcej dodasz czosnku, imbiru i curry tym ostrzejsza i bardziej aromatyczna potrawa, dobrze o tym pamiętać jeżeli szykujemy pasztet również dla dzieci:)
Całość duś pod przykryciem ok. 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Do uduszonych warzyw dodaj puree z soczewicy, oliwę z oliwek, bułkę tartą oraz jajka. Całość dobrze wymieszaj. 

Formy wyłóż papierem do pieczenia, wlej do nich gęstą masę, wierzch posyp płatkami migdałów. Przykryj folią aluminiową.

Piecz ok. 40-45 minut w 220 st. bez termoobiegu.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie
    w jaiej ilości wody gotowac soczewice?
    majka

    OdpowiedzUsuń