poniedziałek, 29 września 2014

OMLET ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM

omlet ze szpinakiem i kozim serem



składniki na dwie porcje/ jeden duży omlet

3 jajka od zawsze szczęśliwych kur
4-5 łyżek mąki gryczanej
50g sera koziego typu feta np. Danmis
liście szpinaku 
oliwa
woda gazowana
sól, pieprz 

Jajka i szpinak dokładnie myjemy. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, możemy dodać szczyptę soli. Osobno, w małym naczyniu ucieramy żółtka i mąkę gryczaną z odrobiną wody gazowanej. Masę z żółtek dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy posiekane liście szpinaku (ilość wg uznania, ja uwielbiam bardzo szpinakowy omlet!) oraz drobno pokrojony ser kozi. Całość powoli mieszamy.

Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię z oliwą, zmniejszamy ogień i pod pokrywką smażymy kilka minut. Przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty. W trakcie smażenia sprawdzajcie czy omlet nie rumieni się za szybko!

Można podawać ze świeżymi pomidorami, domowym ketchupem lub serem kozim/owczym typu parmezan. Gwarantuję, że nawet najwięksi wrogowie szpinaku zjedzą omlet z przyjemnością!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz