piątek, 19 września 2014

BEZGLUTENOWA PIZZA BARDZO POMIDOROWA

Fot. Marcin Kiełbiewski

Ciasto:
150 g mąki bezglutenowej
150 g mąki owsianej
3 łyżki oliwy z oliwek
20 g drożdży
200-250 ml letniej, przegotowanej wody
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli

Dodatki:
500 g pomidorów (najlepiej tych podłużnych, zwanych "jajo")
2 ząbki czosnku
chlust oliwy z oliwek (około 2 łyżek)
sól, pieprz
duża garść małych kolorowych pomidorków
duża garść świeżych listków bazylii
ser - kozi twardy, kozia feta lub owczy solankowy - wedle preferencji i dostępności

Drożdże rozmieszaj z 100 ml wody, cukrem i dwoma łyżkami mąki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, resztę wody, oliwę i rozczyn. wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od rąk (jeśli masz to użyj robota kuchennego z hakiem). Gotowe ciasto odstaw przykryte ściereczką.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój byle jak. Obierz i lekko zgnieć czosnek i razem z pomidorami wrzuć do rondla. Duś aż pomidory się rozpadną a sos się zredukuje. Wyłącz gaz, dodaj oliwę, sól i pieprz i wymieszaj rozgniatając co większe kawałki pomidorów (lub zmiksuj).

Ciasto rozwałkuj cienko, nadając mu kształt koła i podsypując mąką w razie potrzeby, przenieś na posmarowaną tłuszczem i posypaną cienko mąka blachę. Posmaruj sosem, rozrzuć na wierzchu kolorowe pomidorki, posyp pokruszonym lub startym serem. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni. Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.

Możesz użyć dowolnych ulubionych dodatków np: oliwek, pieczarek, ekologicznej wędliny bezglutenowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz