środa, 2 lipca 2014

SAŁATKA Z BOBU I MIĘTY

Sałatka z bobu i mięty
fot. Marcin Kiełbiewski




na 4 porcje

600-700 g bobu niełuskanego
3 ząbki czosnku, obrane
dorodna gałązka lubczyku lub naci młodego selera
garść świeżych listków mięty
50-70 g sera pecorino w kawałku (opcjonalnie)
50 ml oliwy z oliwek
łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku

Wypłucz i zalej bób wrzątkiem, posól. Dodaj pokrojony byle jak czosnek i całą gałązkę lubczyku, ugotuj bób do miękkości. Wystudź i wyłuskaj. Listki mięty porwij delikatnie i wymieszaj z bobem, zetrzyj i dodaj pecorino. Oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszaj w małym słoiczku na emulsję, wstrząsając energicznie i zalej nią sałatkę. Wymieszaj i schłódź w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz