niedziela, 27 lipca 2014

PLACKI Z CUKINII

placki z cukinii


na 4-6 porcji:
4 cukinie (twarde, maks. 20-25cm)
4 jajka od szczęśliwych kur
1 cebula cukrowa
5-6 łyżek mąki orkiszowej
woda gazowana
koperek
olej ryżowy lub rzepakowy
2 ząbki czosnku
pieprz, sól

Cukinie dokładnie myjemy i obcinamy końce, następnie ścieramy warzywa ze skórką na dużych oczkach tarki. Utartą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut aż puści sok. Najlepiej od razu zostawić ją w metalowym sitku lub durszlaku, co ułatwi nam pozbywanie się soku.

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z niedużą ilością oleju. Najpierw czosnek i chwile później cebulę (czosnek nie może zbrązowieć ani tym bardziej się przypalić). Dusimy całość na delikatnym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy utartą, odsączoną cukinię. Dodajemy 2-3 łodygi koperku, sól, pieprz i całość dusimy ok. 10 minut. Wyjmujemy łodygi kopru. Odstawiamy do wystygnięcia.

W większej misce ubijamy białko. W osobnym naczyniu 4 żółtka ucieramy z mąką orkiszową na gładka masę, wlewamy odrobinę wody gazowanej (ilość zależy od gęstości masy). Utarte żółtka dodajemy do miski z ubitym białkiem i delikatnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Następnie dokładamy wystudzoną, uduszona cukinię, posiekany koperek i całość dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na dużej patelni z płaskim dnem na oleju rzepakowym lub ryżowym. Po zdjęciu z patelni placki można położyć na ręczniku papierowym, który wchłonie część tłuszczu.
Podajemy posypane koperkiem, można również posmarować białym serem kozim!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz