niedziela, 13 lipca 2014

LODY NA PATYKU Z LETNICH OWOCÓW

letni sorbet owocowy dla alergików
fot. Marcin Kiełbiewski


Na 6 foremek (np. z IKEA)
500-600 g mieszanych owoców: malin, jeżyn, jagód, porzeczek czarnych lub czerwonych 
brązowy cukier, syrop z agawy lub klonowy do smaku (około łyżki, ale ilość zależy od słodyczy owoców)

Owoce umyj i osącz, dodaj cukier lub syrop i zmiksuj na mus. Przelej do foremek umieszczonych w dołączonym stojaku i zamróź. Aby wydobyć loda z foremki, polej ją krótko ciepłą wodą z kranu.

Rada: raczej unikaj robienia lodów z samych lub z przewagą porzeczek, gdyż będą bardzo cierpkie. W dodatku czarna porzeczka ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak, którego dzieci często nie doceniają.

Przyznam się, że takich lodów, w upalny dzień, mój synek zjada nawet trzy i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz