środa, 16 lipca 2014

KISIEL I SOK Z CZERWONEJ PORZECZKI

czerwona porzeczka


Czerwoną porzeczką możemy cieszyć się niestety bardzo krótko. Dlatego warto wykorzystać ten czas intensywnie! Kiedy znudzi nam się prosto z krzaka, kisiel i sok to prosta i szybka alternatywa (przepisy na przetwory z letnich owoców planujemy zebrać w osobnym poście).

Zaczynamy podobnie. Zerwane owoce bardzo dokładnie płuczemy w durszlaku. Niewiarygodne jak wielu mieszkańców goszczą porzeczki!

Następnie chwytamy łodyżki i widelcem zdejmujemy owoce do garnka. Dodajemy brązowy cukier i odstawiamy na 2-3 godziny, po których gotujemy owoce do momentu, kiedy całkowicie puszczą sok i odstawiamy do wystygnięcia. Podgrzewamy ponownie, aż się zagotują. Możemy dodać więcej cukru. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego jaką mieszankę słodko-kwaśnego smaku chcecie uzyskać:) Całość dokładnie przecieramy przez metalowe sitko.

SOK
Tu również nie ma sztywnych proporcji:) Ja uwielbiam intensywny w smaku i gęsty, dlatego dodaję wodę do 1/3 szklanki soku. W upalne dni można dodać kostki lodu i przybrać listkami mięty:)

KISIEL
Odlewamy odrobinę wystudzonego przetartego soku do filiżanki i mieszamy z 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.  Resztę soku podgrzewamy w rondelku. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, możemy dodać trochę przegotowanej wody. Jeżeli chcemy uzyskać gęstszy kisiel musimy dodać więcej mąki, proponuję dodawać po trochu i próbować. Nie wsypujcie mąki bezpośrednio do gorącego soku, ponieważ nie da się jej dokładnie wymieszać i powstają tzw. gluty.
Kisiel przelewamy do miseczek. Możemy podawać na ciepło jak i zimny z lodówki. Kisiel może być również wykorzystywany do dekorowania letnich ciast!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz