środa, 23 lipca 2014

BOTWINKA

botwinka
Fot. Marcin Kiełbiewski

na 4-6 porcji

2 pęczki botwiny
1 pęczek dymki
5 ziemniaków
koperek
oliwa z oliwek
sól, pieprz, ziele angielskie
cytryna

Wszystkie warzywa trzeba bardzo dokładnie wypłukać, w liściach zazwyczaj jest sporo piachu i innych mieszkańców:) Botwinka niestety wymaga sporo krojenia, ale efekt końcowy jest wart naszego wysiłku! I tak, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10-15 minut. Ziemniaki podobnie kroimy w kostkę i dodajemy do buraczków. Następnie dorzucamy pokrojoną dymkę bez szczypiorku, oliwę, sól, pieprz i ziele angielskie. Łodygi botwiny kroimy w ok. 1-1,5 cm kawałki i wrzucamy do zupy, gotujemy kolejne 10 minut.  Pokrojone liście botwiny i koperek dorzucamy na samym końcu i gotujemy całość kolejne 3-4 minuty. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i po minucie zupa gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz