wtorek, 17 czerwca 2014

ZUPA KREM Z WIOSENNYCH WARZYW

Zupa krem z wiosennych warzyw
Fot. Marcin Kiełbiewski

2-3 małe cukinie
4  młode marchewki
1 mała pietruszka
mały seler (opcjonalnie)
4 średnie młode ziemniaki
cebula, por
2-3 łodygi koperku
2 listki laurowe, sól, pieprz
ok. 50-70 ml oliwy z oliwek

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Cukinię i marchewki można pokroić w duże kawałki. Pamiętajcie, że seler często uczula, szczególnie najmłodsze dzieci -w tej sytuacji można go pominąć. Wrzucamy warzywa do garnka, wlewamy wodę, tak żeby tylko je przykryła. Dodajemy oliwę z oliwek, listki laurowe, sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Łodygi koperku dorzucamy na ostatnie 15 minut gotowania.
Wyławiamy koperek, listki laurowe, cebulę i pora. Pozostałe warzywa miksujemy blenderem. Jeśli obawiasz się, że krem będzie za rzadki, wystarczy odlać trochę wywaru przed zmiksowaniem. Jeżeli zupa jest za gęsta możesz dolać wywar, a jeżeli konsystencja ci odpowiada możesz wywar wykorzystać np. do przygotowania risotto:)
Cukinia nadaje zupie jedwabistą konsystencję i łagodzi smak pozostałych warzyw. Ziemniaki są naturalnym zagęstnikiem i zabielaczem a koperek wprowadza charakterystyczny wiosenny aromat. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz