czwartek, 12 czerwca 2014

RACUCHY JABŁKOWE Z TRUSKAWKAMI, MIĘTĄ I SYROPEM KLONOWYM

Racuchy jabłkowe z truskawkami, miętą i syropem klonowym
Fot. Marta Dzikowska - Hayes





na 4-6 porcji

500 ml jogurtu koziego lub maślanki (jeśli używasz)
6-8 kopiatych łyżek mąki bezglutenowej (do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu)
2 jajka (koniecznie od szczęśliwych kur)
2 kopiate łyżki płatków owsianych
2 obrane jabłka
500 g niepryskanych truskawek z pewnego źródła
kilka gałązek mięty
syrop klonowy
olej do smażenia

Do miski wlej maślankę lub jogurt, dodawaj mąkę mieszając rózgą aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu. Wbij jajka, dodaj płatki owsiane. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do ciasta jabłka, dokładnie wymieszaj. Smaż małe, złociste racuszki. 
Gdy racuchy się smażą umyj i pokrój truskawki, porwij listki mięty i wymieszaj. Racuchy podawaj z truskawkami z miętą, skropione syropem klonowym.

Można zrobić racuchy bez jabłka, ale ja wykorzystuję każdą możliwość przemycenia moim dzieciom odrobiny witamin. Dodatkowo starte jabłko nadaje plackom lekkość.






  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz