piątek, 6 czerwca 2014

MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI, DYMKĄ I KMINKIEM

młoda kapusta
Fot. Marcin Kiełbiewski

na 4 porcje

główka młodej kapusty (w zależności od wielkości główki dodaj więcej lub mniej pozostałych składników)
250 - 300 g dojrzałych pomidorów
250 - 300 g ekologicznego, naturalnego boczku wędzonego (opcjonalnie)
pęczek dymki z małymi cebulkami
spora szczypta lub dwie kminku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
sól morska lub nieoczyszczona kamienna i świeżo zmielony pieprz do smaku

Cebulki oddziel od szczypioru i pokrój w półplasterki. Boczek (jeśli używasz) pokrój w kostkę ok 1cm x 1cm. Na bardzo dużej patelni lub w dużym płaskim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i boczek. Podsmażaj na małym ogniu aż cebula się zeszkli. 
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę byle jak i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż aż sok z pomidorów odparuje.
Kapustę obierz z wierzchnich liści, te ładne umyj i posiekaj, brzydkie wyrzuć. Resztę główki opłucz, przekrój na ćwiartki i wytnij głąb (ja go zjadam od razu - jest pyszny!). Pokrój ćwiartki w cienkie poprzeczne paski, wrzuć do miski i zalej wrzątkiem na około 3 minuty, odcedź na durszlaku - zabieg ten niweluje wzdymające działanie kapusty:). Kapustę dodaj do pozostałych składników na patelnię, dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Duś aż kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość mniej więcej o 1/3. Na koniec posyp posiekanym szczypiorem, wymieszaj i podawaj z młodymi ziemniakami.

Jeśli Twoje dzieci są małe posiekaj wszystko nieco drobniej i duś nieco dłużej, by było mięciutkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz