wtorek, 24 czerwca 2014

LENIWCE

Fot. Marcin Kiełbiewski
na 2-3 dziecięce porcje:

200g białego sera koziego
50-70g mąki jaglanej 
1 jajko (ekologiczna zerówka)
szczypta soli
brązowy cukier
cynamon
olej ryżowy lub kokosowy

Biały ser wymieszaj dokładnie z mąką, żółtkiem oraz solą. Jeżeli ser jest rzadki, dodaj więcej mąki. Nie należy jednak przesadzać z ilością mąki, ponieważ leniwe będą zbyt twarde. Białko ubij na sztywno. Do masy dodawaj po trochu białko i za każdym razem delikatnie mieszaj aż całość połączy się w jednolite ciasto.

Na stolnicy lub większej desce z mąka jaglaną formuj wałki (ok. 3cm szerokie i 1,5cm wysokie) i nożem lub łyżką wycinaj ukośnie kluski. Pamiętaj, że podczas gotowania urosną, dlatego nie wycinaj zbyt dużych:)

Zagotuj wodę z odrobiną oleju ryżowego w garnku z możliwie szerokim dnem (kluski nie powinny wpadać na siebie podczas gotowania). Podziel leniwe na 2 partie, każdą wrzucaj do delikatnie gotującej się wody. Gotuj nie dłużej niż 3 minuty od momentu, kiedy wszystkie pierogi wyjdą na powierzchnię. Wyławiaj delikatnie cedzakiem.

W osobnym rondelku podgrzej delikatnie olej, dodaj do niego cynamon. 

Podawaj ciepłe, polane olejem z cynamonem i posypane brązowym cukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz