wtorek, 10 czerwca 2014

CIASTO Z RABARBAREM

ciasto z rabarbarem



składniki na formę ok. 24x24cm:

3-4 łodygi rabarbaru
1,5 szklanki mąki owsianej
0,5 szklanki mąki jaglanej (dostępna w sklepach ekologicznych)
1 szklanka drobnego cukru brązowego
1 szklanka oleju ryżowego
4 jaja 
1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia opcjonalnie (nie zawiera pszenicy!)
1 torebka/8g cukru waniliowego ekologicznego lub laska wanilii

Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy cukier waniliowy, olej i dalej ucieramy (tu niezastąpiony jest blender, bez niego to ciężka praca!).  W osobnej misce przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.

Rabarbar kupujcie jędrny ale nie za gruby. Po umyciu i obraniu kroimy go w 1,5 cm kawałki.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar lekko dociskając ale nie zanurzając go całkowicie w cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Pycha!


4 komentarze:

  1. hej :). czy można zastapić olej ryżowy jakimś bardziej dostepnym, np rzepakowym lub słonecznikowym? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, na pewno można zastąpić olej ryżowy innym, ale powinien być to olej nie posiadający zdecydowanego smaku, a możliwie łagodny i neutralny - tak żeby nie zepsuł smaku ciasta. Powiem szczerze, że zawsze do cist wykorzystuję olej ryżowy (jest dostępny w większości supermarketów), można sprawdzić również olej winogronowy lub kokosowy. Rzepakowego nie polecam do słodkich wypieków właśnie ze względu na specyficzny aromat. Słonecznikowy można wypróbować. Życzę udanych eksperymentów!

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń