sobota, 7 czerwca 2014

CIASTECZKA OWSIANE

ciasteczka owsiane
Fot. Marcin Kiełbiewski
1 szklanka oleju ryżowego 1,5 szklanki brązowego cukru najlepiej drobnego 2 jaja 1,5 szklanki mąki owsianej (może być mąka owsiana bezglutenowa)
1 torebka/8g cukru waniliowego ekologicznego lub laska wanilii 1-2 łyżeczki cynamonu płatki migdałowe (ilość według uznania) płatki owsiane (ilość według uznania) rodzynki (ilość według uznania)
Olej z cukrem utrzeć na masę, dodać jaja, dobrze wymieszać, najlepiej blenderem lub robotem kuchennym. Dodać płatki migdałów i wymieszać. W oddzielnej misce przesianą mąkę wymieszać z cynamonem. Powoli dodawać mąkę z cynamonem do masy cały czas mieszając. Do otrzymanego gęstego, gładkiego ciasta dodać płatki owsiane i rodzynki. Jeżeli dodamy więcej mąki i dodatków, ciasto będzie gęstsze i ciasteczka będą bardziej wypukłe, mniej mąki to większe i płaskie ciacha:) Nieduże kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka rosną nawet bez sody, dlatego dobrze zachować większe odstępy między kulkami!). Piec w 190 stopniach ok 10-12 min aż brzegi staną się złotobrązowe. Po wyjęciu gorące ciacha będą przez kilka minut miękkie - to nie znaczy, że się nie upiekły, po chwili wystygną i stwardnieją i dopiero wtedy należy zdejmować je z blachy. Na noc najlepiej zostawić w koszyczku lub misce przykryte ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz