czwartek, 8 maja 2014

SAŁATKA SZPARAGOWA Z DOMOWYM MAJONEZEM

Sałatka ze szparagami z domowym majonezem
Fot. Marcin Kiełbiewski

Składniki na 8 porcji:

pęczek szparagów zielonych
pęczek szparagów białych
opakowanie przepiórczych jajek
koperek
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego koziego
łyżka gorczycy

na ok 300ml majonezu: 
2 żółtka
2 łyżeczki zmielonej gorczycy
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
ok 300ml oleju słonecznikowego, ryżowego lub z pestek winogron (ważne, 
żeby miał neutralny smak)
sól, pieprz do smaku

Szparagi umyj, zielonym odłam zdrewniałe końce, białe obierz obieraczką do warzyw, odcinając sam najtwardszy koniec. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 5 minut od zagotowania, by były chrupkie (jeśli chcesz by były miękkie gotuj dłużej ale maksymalnie 8 minut). Odcedź (wodę możesz zachować na zupę szparagową) i przelej zimną wodą. Pokrój na kawałki ok 1 cm.

Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu 
gotuj pół minuty, zestaw z palnika i zostaw we wrzątku by doszły. Po ok 5 minutach wystudź jajka w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Przekrój jajka na połówki.

Koperek posiekaj drobno.

Zrób majonez:
ubij żółtka z gorczycą (ręcznie lub mikserem), dodaj ocet i dalej ubijaj. 
Nie wyłączając miksera lub nie przerywając ubijania wlewaj olej, najpierw 
po kropelce, potem cieniutką strużką. Gdy majonez zgęstnieje dopraw solą 
i pieprzem. Jeśli jest za gęsty powolutku wlej łyżkę gorącej wody. Można 
przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień.

Majonez wymieszaj z jogurtem i gorczycą. Szparagi, jajka i koperek wymieszaj z sosem. Przed podaniem odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz