poniedziałek, 26 maja 2014

PIERWSZA ZUPA SZPARAGOWA DLA DZIECI

pierwsza zupka szparagowa dla dzieci
Fot. Marta Dzikowska-Hayes



pęczek szparagów
1 mała zielona cukinia
1 spory ziemniak
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, ziemniaka i cukinię obierz. Szparagi połam, by  mieć pewność, że pozbywasz się całego łyka. Twarde końcówki możesz obrać i ugotować na sałatkę lub dodać do zupy dla starszych domowników. Szparagi pokrój w centymetrowe kawałki, ziemniaka i cukinię w drobną kostkę. Wrzuć warzywa do garnka i zalej wrzątkiem tak, by warzywa lekko wystawały z wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 7-10 minut lub aż ziemniak będzie miękki. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj oliwę, wymieszaj i przelej do wyparzonych słoiczków. 
Lekko zakręcone słoiczki wstaw do piekarnika nastawionego na 120 stopni i poczekaj aż zaczną lekko bąbelkować (kilka minut, w zależności od wielkości słoiczków i wyjściowej temperatury zupy). Wyjmij słoiczki (koniecznie w rękawicach!), dokręć mocno i postaw na zakrętkach do wystygnięcia. Tak zapasteryzowne zupy możesz przechowywać tygodniami.

Do odmierzania porcji używam słoiczków po zupkach "kupnych", ale nie nadają się one do pasteryzowania i przechowywania zupek, ich zakrętki nie chcą się zassać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz