wtorek, 6 maja 2014

MAKARON ORKISZOWY ZE SZPARAGAMI

Makaron orkiszowy ze szpargami
Fot. Marcin Kiełbiewski

Składniki na 4 porcje:

500g makaronu orkiszowego (może być gryczany lub bezglutenowy)
2 pęczki szparagów 
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek – 5 łyżek + do polania na talerzu
2 duże garści startego drobno sera pecorino (ser z owczego mleka)
sól, pieprz do smaku
garść natki pietruszki
ewentualnie kwiaty szałwii lub szczypiorku do przybrania


Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku z łyżką oliwy, o 2 minuty krócej niż 
zalecają na opakowaniu.

Gdy makaron się gotuje zeszklij na oliwie, na dużej patelni, cebulę ze szczyptą soli. Dodaj czosnek i pokrojone szparagi i obsmażaj ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Odcedź makaron zachowując szklankę wody z gotowania. Dodaj makaron 
i wodę do szparagów, wsyp pecorino i wymieszaj. Duś jeszcze 2 minuty, 
mieszając, by sos przykleił się do makaronu. Przypraw solą i pieprzem 
(pamiętaj, że ser pecorino jest słony!)

Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki i kwiatami szałwii lub szczypioru, jeśli masz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz